Rouwtherapie

Waarom Rouwtherapie?

Is rouwtherapie iets anders als verlies en rouwbegeleiding?

Ja, daar zit verschil in. Bij verlies en rouwbegeleiding gaat het om een recent verlies waarin men tijdelijk uit evenwicht is geraakt en in een proces weer nieuwe zingeving en betekenis ontwikkelt.
Bij Rouwtherapie praat je over een verlies wat al langer geleden is gebeurd of een recente verlieservaring waarin men problemen heeft met het bestaande rouwproces.

Rouwtherapie

In ons leven hebben wij vele verlieservaringen waarvan de een meer impact heeft dan de andere. Elk mens reageert daar op zijn eigen manier op om een rouwproces aan te gaan. Een rouwproces kan echter verstoord worden door de omstandigheden en de omgeving met als gevolg een rouwproces wat niet wordt afgemaakt of gestart.

Oorzaken kunnen zijn:

  • Na een verlieservaring te veel met randzaken bezig geweest
  • De impact van een verlies (te pijnlijk)
  • De invloed van de omgeving (de bekende rouwmythes)
  • Geen erkenning voor het verlies
  • Verdringing en ontkenning van het verlies
  • Adoptie op zeer vroege leeftijd
  • enz.

Het rouwproces wordt naar de achtergrond verdreven en komt later door een andere verlieservaring (hoeft niet eens een verlieservaring van jezelf te zijn) weer naar voren of het gisteren is gebeurd.

Dit zijn de momenten om het rouwproces af te maken en nieuwe zingeving en betekenis te ontwikkelen zonder dat- of diegene die je bent verloren.

De therapie

In de gesprekken die ik samen met de cliënt voer, gaan wij eerst verkennen om welke verlieservaring het gaat. Hier gebruik ik diverse (creatieve)oefeningen voor om een overzicht te kunnen krijgen van de nog bekende verlieservaringen van de cliënt.
Het spreken over de eigen verlieservaringen brengt beweging in ons geheugen op gang met als gevolg dat “vergeten” herinneringen weer naar bovenkomen.

Contact opnemen

Heeft u vragen of heeft bovenstaande u geraakt, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Dat kan via:
info@nobel-hd.nl of 0622729259