Invloed

Beste lezer,

Het woord “invloed” kennen wij natuurlijk allermaal. Maar realiseren wij ons ook wat het effect van invloed kan zijn?

Volgens onze dikke van Dale betekent invloed: uitwerking van een gebeuren, een zaak, een persoon op iets of iemand anders.
Je kunt natuurlijk ook onder invloed van alcohol, drugs en andere middelen zijn maar daar wil ik het in deze blog niet over hebben.

Waar ik het in met jullie over wil hebben is het effect van invloed van anderen op jouw gemoedsrust, met name m.b.t. Covid-19.

De afgelopen maanden heeft het leven een totaal andere wending gekregen door het Covid-19 virus. De economie kwam zo goed als tot stilstand en de mensen werden overladen door informatie die van de overheid en de media over hun uit werd gestort.

Informatie voorziening is op zich geen probleem, maar veel tegenstrijdige informatie wel. De overheid zegt dit en een specialist zegt dat. Wie heeft er nu gelijk??
Als wij 10 specialisten op een rij zetten, dan zeggen zij allemaal iets anders vanuit hun eigen expertise.

Maar over deze vorm van invloed wil ik het ook niet hebben.

Wat doet invloed met ons en onze sociale omgeving?

Het samenzijn is ineens verboden. Je mag je ouders in het bejaardentehuis niet meer bezoeken. Mensen overlijden in eenzaamheid en krijgen niet het afscheid wat zij verdienen. Je moet, als het kan, binnen blijven en thuis werken is de nieuwe standaard. Wij worden geacht de 1 ½ meter maatschappij in acht te nemen. Als je hier alle (des)informatie bij optelt heb je een mooie cocktail die angst genereert.
En als je met teveel mensen bij elkaar bent krijg je een bekeuring. Volgens mij hebben wij net 75 jaar “vrijheid” gevierd.

Om mij heen zie ik de mensen steeds angstiger worden. Wat ik ook zie is de stijgende behoefte om elkaar te ontmoeten, bij elkaar te zijn en sociale- en familiebanden aan te halen.

Mensen hebben mensen nodig om te gedijen in het leven. Het geeft waarde aan wie wij zijn. Juist in deze tijd hebben mensen steun van elkaar nodig. De online steun die wordt geboden is mooi maar mist vaak het werkelijke contact.

Mensen worden (on)bewust bang gehouden en durven de straat niet op. Als zij dit na een tijdje wel weer gaan doen worden zij ziek omdat het immuunsysteem niet goed werkt tegen de veranderde situatie.

Invloed kan alleen beperkt worden als jij je eigen onderzoek doet naar de gevolgen van een bepaalde situatie. Zorg dat je goed voorbereid bent als je naar buiten gaat. Een mondkapje heeft in de open lucht geen zin en ik vraag mij af wanneer wel. Wetenschappelijk is nog niet bewezen dat een mondkapje helpt.

Samen in vrijheid

Wij hebben allemaal die buitenlucht nodig, en in die buitenlucht kunnen wij die anderen ontmoeten. De overheid zegt “blijf binnen”, en ik zeg ga naar buiten en houd die 1 ½ meter in acht.

Creëer je eigen vrijheid in het systeem waar wij nu in leven. Dat kunnen wij helaas niet veranderen. Wat wij wel kunnen veranderen is de manier hoe wij tegen dit systeem aankijken. Je kunt weerstand hebben, maar je kan ook kijken wat je wel kunt doen.

Gebruik alle mogelijkheden die er zijn om anderen te ontmoeten en om sociale banden aan te halen. Mijd alle programma’s die over Corona gaan, het brengt je alleen maar in de war en ze zeggen allemaal wat anders.

Trek er lekker op uit en geniet van de buitenlucht. Maak opnieuw contact met alle dierbaren die je zo hebt gemist en/of vraag hulp als je dat zelf niet kan. Blijf binnen als je, je grieperig voelt of vermijd dan in ieder geval contact met anderen.

Covid-19 heeft de wereld in zijn greep maar laat dit er niet voor zorgen dat wij daardoor stoppen met leven.

Ik wens jullie allemaal een goede gezondheid en mooie nieuwe herinneringen met jullie dierbaren.

Rudy.

Facebooktwitterpinterestlinkedinrssyoutubeinstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *