De dans van het nieuwe jaar

2020 loslaten van het oude

Dit was een jaar die wij nooit gaan vergeten. Een virus uit China die de hele Wereld in zijn greep houd.

Onzekerheid, angst, materieel verlies, baanverlies, mondkapjes, eenzaamheid, om maar een paar situaties, emoties en gevoelens te noemen. Iedereen wordt geconfronteerd met regels die ongewoon zijn in een Democratisch land als Nederland. Maar ook een jaar van het ontdekken van nieuwe creativiteit zoals thuiswerken en online werken/ afhaal restaurants etc.

Het is en blijft een surrealistische situatie die ver weg staat bij waar wij vóór deze periode stonden als mens en maatschappij.

In het afgelopen jaar hebben heel veel mensen een verlieservaring gehad. Een ervaring als:

  • Verlies van werk;
  • Verlies van een naaste met een aangepast afscheid;
  • Verlies van gezondheid door stress en/of andere situatie;
  • Verlies van materiële zekerheid;
  • Verlies van toekomstperspectief;
  • Etc….

Het ziet er naar uit dat wij in dit nieuwe jaar de weg van het vorige jaar vervolgen. Maar weet dat dit alleen gebeurd omdat jij dat wilt. Makkelijk gezegd he? Dat snap ik ook. Wij weten wat het vorige jaar ons heeft gebracht of niet gebracht. Het is jouw eigen keuze of jij dit wil laten doorgaan of niet. Ik snap ook dat in veel situaties zoals de Horeca en evenementen bureaus je vastligt aan regelgeving. Maar zelf daar kan jij je eigen creativiteit in beweging zetten.

2021 een nieuw begin

Een nieuw jaar begint bij veel mensen met goede voornemens die meestal aan het eind van januari de prullenbak al in kunnen. Hoe komt dat? De intenties zijn goed maar de gevolgen zijn niet goed overdacht.

Het uitspreken van een intentie is een moment en de gevolgen liggen in de toekomst en kunnen wij niet voorspellen. Maak voor jezelf een ontwikkel pad voor jouw intentie en gedurende het pad ben je vrij om dit bij te stellen.

Je kunt dit vergelijken met een stappenplan om een doel te bereiken.

In dit stappenplan zal je rekening moeten houden met de huidige omstandigheden rond de Corona restricties. Dit vraagt een nieuwe vorm van creativiteit m.b.t. het vrij bewegen in een beperkt systeem.

Wij kunnen kijken naar wat wij niet meer kunnen/ mogen, of wij kijken naar de mogelijkheden die nog wel of steeds voor handen liggen.

Door deze nieuwe kijk zie je ineens wat er nog wel kan en dat er meer vrijheid is dan je voor mogelijk had kunnen houden. Dit betekent niet dat je de huidige situatie moet ontkennen of net doen of hij er niet is. Als je dat doet kom je in de problemen.

De dans van het nieuwe jaar

Laten wij dansen in de vrij ruimte die ons wordt geboden in onze creativiteit en de mogelijkheden die ons worden geboden in de huidige situatie.

Sommigen zeggen: “dat is niet veel”.
Anderen zullen zeggen: “nu ik ernaar kijk vanaf afstand zie ik de mogelijkheden groeien”.

Juist in de huidige situatie worden andere competenties binnen onszelf aangesproken om te kunnen functioneren en te groeien, als mens en bedrijf. Het blijven vasthouden aan oude patronen in een nieuwe realiteit botst. Het zijn twee verschillende werelden die niet met elkaar samen kunnen communiceren en dus een aanpassing nodig hebben.

Elke aanpassing vraagt om het loslaten van het oude. Dat is al een verlieservaring, zeker als het al heel lang bestaat, en heeft een rouwproces tot gevolg. Maar juist het nieuwe kan veel energie geven om door te gaan.

Dansen betekent vrij zijn, creatie verhogend, blijheid, samen, muziek, expressie, enthousiasme, liefde, verdraagzaamheid, ruimte en vooral het plezier wat weer terugkomt door alle mogelijkheden die tevoorschijn komen.

Laten wij samen dansen om van dit jaar (2021) een prachtig, creatief en liefdevol jaar te maken waarin de mogelijkheden tot groei en ontwikkeling weer aangewakkerd worden. Ik ga in ieder geval dansen en zie wel wie aanhaakt.

Rudy Nobel.
info@nobel-hd.nl
06-22729259

Facebooktwitterpinterestlinkedinrssyoutubeinstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *