Facebook of LinkedIn

Introductie

Na een zakelijk rampjaar (2020) kunnen wij nu de balans op gaan maken en kijken wat wij voor de toekomst kunnen plannen.
Na het zien van de cijfers kan ik alleen maar concluderen dat ik hard heb gewerkt en dat er ruim onder bijstand is verdiend.

Nu zou ik dat onder normale omstandigheden niet zo erg vinden omdat ik daar zelf invloed op uit had kunnen oefenen. In de huidige situatie ligt dat echter anders. Door externe factoren die ik niet kon/kan beïnvloeden en waarbij anderen beslissingen nemen over mijn bedrijf, ben ik de grip kwijtgeraakt. En ik weet dat ik daar niet alleen in sta.

Veel bedrijven zijn online gaan werken en er is ontzettend veel creativiteit aan de dag gelegd om toch omzet te kunnen behalen. Dat geldt helaas niet voor elke ondernemer en ik ben er zo een.

Laat ik wel duidelijk zijn dat deze blog niet gaat over wat waar en niet waar is, maar meer gaat over de consequenties voor jouw/mijn bedrijf en invloeden van buitenaf. Maar ook waar wel of geen informatie thuishoort over de huidige situatie.

Covid-19

Wie had een jaar geleden kunnen bedenken dat wij zo in de ban zouden geraken van een griepvirus. Een griepvirus met een ernstiger verloop dan een “normaal” griepvirus. Alle regels en beperkingen die door de overheid zijn opgelegd voor elke burger, dus ook elke ondernemer, lopen de spuigaten uit en zijn soms door mij niet meer te volgen of te rijmen met andere beperkingen. Maar dat even terzijde.

Op internet is heel veel te vinden over dit onderwerp en ik wil jullie wel uitdagen om daar eens goed naar te kijken, naar beide kanten. Ik noem dit “jezelf informeren” en niet blind aannemen wat een ander zegt.

Eigen bedrijf

Mijn bedrijf bestaat nu 11 jaar en ik heb dat altijd gedaan naast een vaste baan. Vanaf 2016 ben ik ZZP’er geworden en heb mijn vaste baan op een goede manier achter mij kunnen laten. Mijn bedrijf verzorgd psychosociale therapie/coaching met een specialisme in Rouw voor particulieren en bedrijven. Dat is het 1e deel. Het andere deel gaat over muziek. Ik schrijf mijn eigen liedjes over Rouw en begeleid muzikaal Yin Yoga specials. Binnenkort zal er over o.a. dat laatste deel, een hele nieuwe website gemaakt gaan worden.

Ik heb dus eigenlijk een onderneming met twee stromingen die erg met elkaar verweven zijn. Inspanning en ontspanning in een notendop.
Gelukkig mag ik mijn praktijk uitoefenen omdat ik in de categorie van niet-contact beroepen val. Door de vele beperkingen die ons zijn opgelegd zijn er veel mensen die in psychische nood verkeren, maar ook in financiële nood. Een afspraak plannen bij een therapeut wordt uitgesteld naar een later tijdstip terwijl men weet dat men het nodig heeft. Heel begrijpelijk allemaal.

U snapt het al, mijn praktijk is qua cliënten wat ingezakt. Nu kan ik daar heel boos over worden (wat ik in het begin zeker was) of kijken wat de mogelijkheden zijn ondanks alle beperkingen.

Creativiteit

Om mij heen zie ik veel ondernemers uitblinken in creatieve ontwikkelingen om toch maar voor inkomsten te zorgen. De een slaagt daar beter in dan de ander.

Bij restaurants kan je de maaltijd ophalen of laten bezorgen. Veel ondernemers zijn online gegaan met hun producten om de klant thuis te kunnen bedienen. Mensen die met de computer op schoot van alles bestellen, als zij de deur maar niet uithoeven. De postorder bedrijven en boodschap bezorg diensten zijn het afgelopen jaar enorm gegroeid. De postorder bezorgdiensten kunnen het werk bijna niet aan. Vandaag bestellen en morgen leveren is al lastig te beloven.

Dus zoals je leest gaat het sommige bedrijven voor de wind ondanks de beperkingen. Veel bedrijven met afhaaldiensten kunnen hier net hun kosten mee dekken en veel bedrijven houden gewoon op te bestaan. Het aantal legen winkels in de stad wordt steeds groter en de grote slag moet nog komen.

Omdat ik mijn werk thuis doe en geen grote investeringen voor een pand hoef te doen prijs ik mij gelukkig. Dat neemt niet weg dat er lasten betaald moeten worden.

Ook ik ben creatief geweest. Als de mensen niet naar mij kunnen komen, kom ik wel naar de mensen toe of ik bied een online consult aan (tot nu toe wil geen enkele cliënt een online consult).

Ik kijk geregeld naar collega’s in hetzelfde werkveld om nieuwe ideeën op te doen. Ik plaats geregeld artikelen op Facebook en LinkedIn en Mijn bedrijf van Google. Dit zijn allemaal zakelijke berichten, geen persoonlijke. Natuurlijk zit in alle blogs die ik schrijf een persoonlijk verhaal, net als deze, maar er zit ook een zakelijke kant aan.

Facebook of LinkedIn

Ik probeer deze twee mediums goed uit elkaar te houden. Persoonlijke berichten en uitingen staan op mijn persoonlijke facebook pagina en zakelijke uitingen staan op mijn zakelijke facebook pagina’s, LinkedIn en Mijn Bedrijf van Google.

Wat mij opvalt is dat er steeds meer artikelen worden gepost op LinkedIn die eigenlijk op Facebook/ Twitter of ergens anders zouden thuishoren. Ik zie daar ook steeds meer opmerkingen over naar elkaar die niet altijd vriendelijk zijn.

Ik zie dat de functie van LinkedIn ingehaald wordt door de huidige omstandigheden. De ondernemers moeten hun ei kwijt, hun ongenoegen dat zij geen invloed uit kunnen oefenen op de situatie waarin zij gezet zijn. Ik denk ook dat dit van voorbijgaande aard is. Zodra de situatie is “genormaliseerd” zal LinkedIn weer gebruikt worden waarvoor het bedoelt is.

Wat ik absoluut niet wil vergeten is dat alles wat wordt gepost direct of indirect van invloed is op elke onderneming in Nederland, of je er nu van profiteert of niet. Ondernemend Nederland is onderuitgehaald door alle beperkingen die zijn opgelegd (goed of niet goed daar even los van) en ondernemend Nederland moet zich kunnen uiten.

Juist in deze tijd is het belangrijk dat wij elkaar ondersteunen en kunnen begrijpen dat er artikelen worden gepost die eigenlijk ergens anders thuishoren. Ik persoonlijk zie liever niet dat deze artikelen op LinkedIn worden gepost want diezelfde artikelen zie ik op Facebook of ergens anders ook voorbijkomen, maar ik begrijp het wel.

Conclusie

Het zijn rare tijden, en rare tijden vragen om een andere instelling van de mens. Het anticiperen op ongewone omstandigheden waar wij niet mee bekend zijn. De maatregelen op deze schaal zijn nieuw voor onze generatie en vragen om een ander blikveld te ontwikkelen.

Een blikveld van verdraagzaamheid, zorgzaamheid, delen, ondersteunen en hulp bieden waar nodig. Wij als ondernemers hebben elkaar juist nu heel hard nodig om het hoofd boven water te houden (ik zeker). Laten wij elkaar niet veroordelen voor elkaars mening maar juist de dialoog aangaan om begrip voor elkaar te creëren. Er komen zeker betere tijden maar daar is nu eenmaal nog geen zicht op.

Wij zijn en blijven ondernemers, maar wij zijn ook mens en moeten ergens de gelegenheid hebben om ons te uiten. De huidige omstandigheden zijn te groot om ze klein te houden.

Veel wijsheid en voorspoed gewenst in deze rare tijden.

Rudy Nobel.

0622729259
info@nobel-hd.nl

Facebooktwitterpinterestlinkedinrssyoutubeinstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *